51 Olimpíada Matemàtica

Puntuacions finals, premis i mencions                                                 per contactar amb l'organització

VIII concurs Olitele de resolució de problemes

Per impulsar la participació en l'Olimpíada catalana es convoca una activitat telemàtica prèvia, que es desenvoluparà des de la convocatòria fins a principis de desembre, d'acord amb les instruccions que es publiquen en aquesta pàgina i el calendari que també podeu consultar.


Tots els participants podran enviar observacions, comentaris, suggeriments, que podran ser publicats en aquesta pàgina.                                                                                Enllaç al formulari per enviar intervencions.

Atenció! Comentaris sobre l'avaluació dels problemes "de 7 punts"
 • Missatge rebut:  M'agradaria saber perquè la meva puntuació del problema 5 és de 6,9 punts i no de 7, si és possible..

 • Resposta: En els problemes 5, 9 i 10 del concurs es demana un fitxer .PDF on hi hauràs escrit ben clarament la solució del problema i, tan detallat com sigui possible, i alhora precís, un camí de raonament que porti a la solució indicada.
  Les puntuacions que s'atorguen corresponen a la mitjana, arrodonida al primer decimal, de les puntuacions que han posat els quatre professors que han valorat el problema, i  en aquest tipus de concursos no és habitual que el jurat doni explicacions de les puntuacions atorgades.

  Comentem-ho una mica més. Hem de pensar que aquestes respostes s'envien a un concurs, que és una situació ben diferent  d'un "examen escolar". És a dir... si dos participants fan raonaments semblants, però un ho explica de manera més completa, concreta i precisa que l'altre,  la comissió avaluadora tindrà una tendència a posar-li més punts.

  Finalment, com vam fer constar em la resposta al concursat que havia fet la consulta que transcrivim més amunt, convé afegir que la diferència entre un 6,9 i un 7 es pot considerar una diferència de puntuació "a efectes de desempats". Aquesta és la mateixa diferència de puntuacions que s'ha adjudicat, en alguns dels problemes de resposta tancada a concursants que, tot i que havien enviat la resposta correcta, no ho havien fet seguint estrictament les instruccions del formulari i se'ls ha dit justament això: que una dècima s'havia de considerar que era  un descompte que només tindria transcendència en cas d'empat. I és que en un concurs moltes vegades és imprescindible desempatar.


Instruccions per al desenvolupament del VIII concurs Olitele
 • Aquesta activitat s'adreça a l'alumnat del Batxillerat o de cicles formatius de FP de centres escolars de Catalunya. Tanmateix, excepcionalment, també hi poden participar alumnes d'ESO. 
  • La participació en aquesta activitat telemàtica VIII Olitele és del tot independent de la participació en la fase catalana de l'Olimpíada Matemàtica.
  • L'activitat es proposa com una activitat individual per a alumnes dels nivells indicats. Per això es demana a les persones que participin que respectin l'esperit d'aquest concurs i no cerquin ajuts "fora de concurs". 
 • L'activitat consta de 11 problemes.
  • Hi ha 8 problemes de resposta concreta (numèrica o d'altres tipus).  Quan s'enviï la solució el formulari indicarà si és o no correcta i, en cas que no ho sigui, es disposarà d'un segon intent.  SI hi ha alguna excepció a aquesta instrucció s'anunciarà oportunament.
  • Per als altres tres problemes que completen els 11 del concurs caldrà enviar, en un fitxer .PDF,  un raonament que porti a la solució. Per a això només hi haurà una oportunitat.
 • Per facilitar la tasca dels participants, combinant-la amb les diverses activitats escolars, el termini per a enviar les respostes s'allarga des de la publicació (un divendres) fins que es tanca el termini de resposta (un dilluns, 11 dies després), excepte per als dos darrers problemes, que tindran un període de treball més breu  (nomé sinclourà un cap de setmana i acabarà el dia anterior a la celebració de la fase catalana de la 51 Olimpíada).  Per coordinar el calendari, la publicació de cada parell d'enunciats es farà abans que acabi el termini de presentació de respostes dels dos anteriors.
 • Publicació de solucions i consulta de les puntuacions obtingudes.
  Quan escaigui trobareu en aquesta pàgina l'enllaç a un formulari que permetrà comprovar les puntuacions individuals en cada moment.
  També des d'aquí mateix podreu accedir a les solucions i a una informació global sobre les puntuacions quan acabi el termini de cada problema.


 • Valoració final de l'activitat i premis.
  En aquesta pàgina web, durant el mes de desembre.  Els premis (un màxim de 3) consistiran en material electrònic o informàtic.Calendari del concurs


Problema Puntuació (*) Publicació Termini de resposta Enllaços per conèixer els enunciats
(cal contrasenya)
i per accedir als formularis de resposta actius
0 2 punts 22  d'octubre 3 de novembre Enunciat
Termini tancat
1 2 punts 31 d'octubre 12 de novembre
(prorrogat)
Enunciat
Termini tancat
2 3 punts 31 d'octubre
12 de novembre
(prorrogat)
Enunciat
Termini tancat
3 2 punts 7 de novembre 17 de novembre Enunciat    
Termini tancat
4 4 punts  7 de novembre 17 de novembre Enunciat
Termini tancat
5 (**) (7 punts) 14 de novembre 24 de novembre Enunciat
Termini tancat
6 4 punts  21 de novembre 1 de desembre
Enunciat
Termini tancat
7 3 punts 21 de novembre 1 de desembre Enunciat
Termini tancat
8 3 punts 28 de novembre 9 de desembre Enunciat
Termini tancat
S'ha publicat un document amb solucions dels primers problemes  del concurs i suggeriments d'ampliació.
Està obert a la vostra participació per millorar-lo!
9 (**) (7 punts) 5 de desembre 11 de desembre Enunciat
Termini tancat
10 (**) (7 punts) 5 de desembre 11 de desembre Enunciat
Termini tancat

(*) Si la resposta numèrica d'un problema s'envia correctament al
segon intent la puntuació atorgada serà la meitat que si es fa al primer intent..
(**)Entre parèntesis s'indica el màxim que es podrà atorgar per l'explicació.

per contactar amb l'organització
.
 • Ja podeu consultar les puntuacions individuals finals   Enllaç

 • Podeu consultar informació estadística completa  Enllaç

Valoració final de l'activitat i premis

 • La comissió organitzadora i el conjunt de persones que han avaluat els problemes fa una valoració excel·lent pel que fa a la globalitat de la participació, que ha estat a l'excel·lent nivell de l'any anterior, en quantitat i en qualitat i, per aquesta raó, vol felicitar totes les participants i tots els participants.

 • El jurat qualificador ha acordat atorgar quatre premis. El primer a la persona participant amb contrasenya CB619IF, que ha obtingut la màxima puntuació possible (44 punts); el segon premi a OQ738UF que ha obtingut   43,8 punts i dos tercers premis, a  IC546FB i XM534YV, que han obtingut 43,4 punts.
 • El jurat també acorda fer una menció de participació destacada de les 7 persones que han superat els 42 punts (amb contrasenyes QY937QQ, PO766FO, RR431QW, EJ248CD, QB724TY, WN714QW, XB584QI)

Relació de persones premiades en la VIII Olitele

Primer premi, amb 44 punts,
Jordi Rodríguez Manso, 4t d'ESO; Col·legi Pare Manyanet (Barcelona)

Segon premi, amb 43,8 punts,
Pau Autrand Caballero, 4t d'ESO; Escolàpies Sant Martí (Barcelona)

Tercers premis, amb 43,4 punts, ex aequo
Núria Planes Conangla, 2n de Batxillerat; Institut Jaume Vicens Vives (Girona)
Miquel Ortega Sánchez-Colomer, 1r de Batxillerat; Aula Escola Europea  (Barcelona)   

Relació de persones amb menció honorífica en la VIII Olitele
(per ordre de puntuació, totes elles superiors a 42 punts)

Jordi Castellví Foguet, 1r de Batxillerat; Aula Escola Europea  (Barcelona)   
Armak Karimi González, 2n de Batxillerat; Escola Josep Tous (Barcelona)
Eloi Torrents, 2n de Batxillerat; Institut Terrassa (Terrassa)
Adam Teixidó Bonfill, 2n de Batxillerat; Institut Jaume Vicens Vives (Girona)
Roger Bergadà Batlles, 2n de Batxillerat; Institut Maria de Bell-lloc (Riells del Fai)
Pau Matarrodona Moragas, 2n de Batxillerat; Institut  Jaume Vicens Vives (Girona)
Pol Mestres Ramon
, 2n de Batxillerat; Institut  Jaume Vicens Vives (Girona)

Properament  es publicarà la relació de persones concursants que han superat els 39 punts

Informació 51 Olimpíada