Crònica de la  I Copa Cangur 
Reglament          
Primera fase de la Copa Cangur a Catalunya                                                           La fase final de Catalunya i la competició internacional


Competició internacional. L'associació Canguro Italia va convocar per al dia  28 de maig de 2014, a les 11.00 hores (hora d'Itàlia i de Catalunya) una competició internacional amb l'estructura de la Copa Cangur, en la qual van participar un total de 25 equips d'Itàlia, Eslovènia i Catalunya.
Per participar en aquesta competició (en línia d'una nació a una altra) es va organitzar una seu nacional catalana a Barcelona, a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC que, alhora, va constituir  la fase final catalana de la I Copa Cangur de la SCM.

Hi van participar els centres següents:
Aula Escola Europea, Barcelona
IPSI, Barcelona
Institut Antoni Torroja, Cervera
Institut Deltebre, Deltebre
Institut Jaume Vicens Vives, Girona
Bell-lloc del Pla, Girona
Col·legi Jardí, Granollers
Institut Fontanelles, Les Borges del Camp
Institut Samuel Gili i Gaya, Lleida
Fundació Llor, Sant Boi de Llobregat
Institut Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita
Institut de Sant Quirze del Vallès
seleccionats a partir de la celebració de les sis sessions de la primera fase a Catalunya. També havia estat convidat el centre
Escolàpies Sant Martí, Barcelona   
però no va poder participar pel fet de trobar-se en jornades de sortides culturals.

                 
                                                                      L'equip de control de l'activitat                         L'aspecte de l'aula amb els 12 equips. Al fons, el públic

Enunciats que es van proposar               Solucions comentades

En acabar l'hora i mitja de competició els equips més destacats van ser tres d'Itàlia i un d'Eslovènia.


i els cinc equips més destacats entre els participants catalans van ser aquests:


Després de la sessió de resolució de problemes, a la sala d'actes es va fer un reconeixement a la tasca desenvolupada per tots els equips, es van donar uns obsequis i l'equip guanyador de la I Copa Cangur de la SCM, l'Institut Antoni Torroja, de Cervera, va rebre en dipòsit la copa i es va guanyar el dret a participar el proper curs, en la final de la II Copa Cangur de la SCM.

           
Imatges de l'equip guanyador


Imatges d'altres equips participants

Acabem aquesta ressenya amb la publicació del quadre de respostes (encerts i errades) de tots els equips participants i una petita reflexió sobre l'estratègia en aquesta competició.

 
Podeu veure que l'equip guanyador (equip #6) no és el que va encertar més problemes però sí el que va tenir menys errades (només una en tot el concurs!). Això sí, va tenir 11 encerts, un d'ells en el problema on havia col·locat el comodí, cosa que va ser decisiva per a la victòria.
Els equips amb més encerts van ser  els #8 i #13, amb 12 encerts...però amb unes quantes errades que els van fer abaixar la puntuació.

Un altre aspecte és el dels problemes "que van fer més mal". El 8 no el va encertar cap equip i el 6 i el 10 van tenir pocs encerts i algunes errades. Més amunt teniu enunciats i solucions comentades.

I si mireu la part de baix del quadre anterior veureu "molt de vermell". Això vol dir que els equips catalans (que tots van tenir força encert) van cometre moltes errades, cosa que influeix molt en la puntuació obtinguda.

És bo de comentar que els equips italians tenen més experiència en el concurs. Allà ja s'ha organitzat la copa des de fa alguns anys i abans de la competició internacional havien fet una fase local, una semifinal i la final italiana. Això segur que els dóna criteris per establir una estratègia però des de la comissió organitzadora de la competició ens permetem suggerir una idea per a altres anys: convindria anar més sobre segur abans de donar una resposta!!!


La primera fase de la Copa Cangur 2014

La comissió Cangur de la SCM va convocar com a activitat experimental, per al mes d'abril de 2014, la primera edició de la Copa Cangur, una activitat presencial de resolució de problemes per a equips de centre, formats per 7 alumnes de 2n i 3r d'ESO o, excepcionalment amb algun alumne de 1r d'ESO. 

Es van dur a terme sis competicions, de les quals tot seguit es dóna informació detallada.
 • Girona. Institut Santa Eugènia. Dia 7 d'abril
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Institut Jaume Vicens Vives, Girona
  Bell-lloc del Pla, Girona, equip B
  Institut Montilivi, Girona
 • Les Borges del Camp. Institut Fontanelles. Dia 8 d'abril a 2/4 de 6 de la tarda.
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Institut Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita
  Institut Fontanelles, equip B,  Les Borges del Camp
  Institut Deltebre, Deltebre

 • Barcelona (primer torn)  Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. Dia 8 d'abril.
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Fundació Llor, Sant Boi de Llobregat
  IPSI, Barcelona
  Centre d'Estudis Roca, Barcelona

 • Barcelona (segon torn)  Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. Dia 8 d'abril 
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Aula Escola Europea, equip A
  Institut de Sant Quirze del Vallès, equip A
  Institut Les Corts, Barcelona

 • La Garriga. Institut Manuel Blancafort. Dia 10 d'abril
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Escolàpies Sant Martí, Barcelona    (únic equip de totes les seus que va encertar tots els problemes)
  Col·legi Jardí, Granollers, equip B
  Institut Baix a Mar, Vilanova i la Geltrú,  equip C

 • Lleida. Institut Manuel de Montsuar. Dia 10 d'abril.
  Equips participants        Enunciats      Respostes      Solucions comentades
  Equips més destacats:
  Institut Antoni Torroja, Cervera
  Institut Samuel Gili i Gaya, Lleida
  Institut Josep Lladonosa, Lleida

 • S'han donat els centres més destacats en cada seu per ordre de puntuació, però sense indicar la puntuació concreta atenent al fet que  les puntuacions d'una seu i una altra no són, en absolut, comparables. Depèn força del nombre d'equips i els possibles errors, també depèn de l'encert ràpid en els problemes, etc.

 • Procurarem ampliar aquesta informació amb una selecció de fotos i amb un gràfic informatiu detallat del desenvolupament de l'activitat en cada seu.
El funcionament de l'activitat

Podeu descarregar-vos el  Reglament de la I Copa Cangur, però tot seguit s'expliquen algunes característiques de com es desenvolupa l'activitat que es proposa..
 • Els equips consten d'alumnes de diverses edats i reben un exemplar en paper dels enunciats dels problemes que hauran de treballar.
 • Els participants no interactuen amb l'ordinador sinó que cada equip té un representant que porta les seves respostes "en paper" al jurat de la competició, que les entra a l'ordinador.
 • Inicialment cada equip té un cert nombre de punts (tots el mateix, pensat perquè ningú arribi a tenir punts negatius).
 • Al principi també cada problema té una certa valoració (tots la mateixa, independentmnet que n'hi hagi de més fàcils o més difícils)
 • La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i cada fallada d'un equip també l'augmenta.  El primer equip que encerta la solució del problema obté tants punts com la valoració del problema (que aleshores ja queda fixa) més "un premi", i semblantment el segon i el tercer. Després cada equip que encerta el problema rep la valoració que ha quedat establerta. 
 • Per al disseny del joc es posa un nombre relativament gran de problemes, i algun "ben difícil",  perquè guanya molta emoció el joc si sempre hi ha algun problema que vagi variant de puntuació.  Podeu consultar com a orientació un exemple d'una llista de problemes (Font: "gara d'allegnamento",  sessió de prova del software, que es va fer el passat dia 10 de març. Veureu que els enunciats estan en anglès, com també serà el dia de la competició internacional. Totes les respostes s'han d'escriure com un nombre natural de quatre xifres, completant amb 0 al davant si escau).
 • Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa.
 • ...i així fins que acaba el temps destinat al concurs i aleshores, naturalment guanya l'equip que té més punts
 • Aquest disseny del joc fa que que l'alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt d'interès els problemes proposats.