XXI Cangur de la SCM  (2016)

Seus de Catalunya. Informaciˇ general





cliqueu a la zona de la imatge que correspon
a la informaciˇ que us interessa

La imatge correspon a un enunciat del Cangur 2016 per a 1r d'ESO

Unes tovalles quadrades tenen un perÝımetre de 320 cm. En l’estampat es pot veure que hi ha dibuixades quatre circumferŔncies verdes idŔntiques, una a cada cantonada. Aquestes circumferŔncies tenen, cadascuna, un radi de 5 cm.
TambÚ hi ha quatre circumferŔncies idŔntiques, mÚs grans, a l’interior, amb el logotip del Cangur 2016 dibuixat. Quin Ús el radi de cadascuna d’aquestes quatre circumferŔncies mÚs grans?





AccÚs a les Órees d'usuari

                                         
5Ŕ i 6Ŕ de primÓria 1r, 2n, 3r ESO
4t ESO, 1r BTX, 2n BTX

Primer punt de la carta fundacional de l'associaciˇ internacional Le Kangourou sans frontiŔres (KSF) en el marc de la qual es convoca el nostre Cangur. La SCM pertany a aquesta associaciˇ com a entitat nacional.
 • Els objectius.  Aquesta associaciˇ, de carÓcter internacional, reuneix personalitats del mˇn matemÓtic de nombrosos pa´sos. TÚ com a objectiu difondre la cultura matemÓtica per tots els mitjans al seu abast i, en particular, per l'organitzaciˇ d'un joc-concurs anual que es desenvoluparÓ el mateix dia en totes les nacions participants. L'objectiu d'aquesta iniciativa Ús estimular i motivar tants alumnes com sigui possible  ..//.. i contribueix a la popularitzacuiˇ de les matemÓtiques entre la mainada i els joves. Es recolza en una participaciˇ massiva en un esdeveniment cientÝfic i assegura una Ómplia base popular a aquesta activitat. El concurs vol atreure el mÓxim nombre de participants sense cap objectiu de selecciˇ nacional ni de comparaciˇ entre pa´sos.
Enllaš a l'original de la carta fundacional de KSF en francŔs. Versiˇ en anglŔs.

La comissiˇ Cangur de la SCM tÚ molt en compte l'objectiu que es marquen els estatuts de KSF i anuncia la celebraciˇ del Cangur 2016, per als nivells escolars segŘents:
 • 5Ŕ  i 6Ŕ de primÓria, que faran la prova al seu propi centre
 • 1r, 2n i 3r d'ESO, que faran la prova al seu propi centre.
 • 4t d'ESO i els cursos de secundÓria postobligat˛ria, per als quals la comissiˇ Cangur de la SCM organitzarÓ la prova com tots els anys anteriors, amb agrupaciˇ de centres en seus.
Com en totes les convocat˛ries anteriors, amb aquest anunci tambÚ es convida a participar en el Cangur que organitza directament la SCM  els centres d'Andorra i de les terres d'Aragˇ de parla catalana.  Si vol participar algun centre de la Catalunya Nord o de l'Alguer tambÚ serÓ molt benvingut.


Indicacions generals

Sobre la prova

Els enunciats de la prova Cangur es seleccionen en el mÝting internacional que anualment convoca l'associaciˇ Le Kangourou sans frontiŔres. La reuniˇ per a la preparaciˇ del Cangur 2016 va tenir lloc a G÷teborg (SuŔcia) el mes d'octubre de 2015.  Posteriorment la comissiˇ Cangur de la SCM i les corresponents subcomissions territorials (Catalunya, Balears, PaÝs ValenciÓ) i dels diferents nivells del Cangur en fan la traducciˇ i adaptaciˇ a la nostra llengua.
 • Els enunciats es presenten agrupats en tres nivells de dificultat (problemes de 3 punts, problemes de 4 punts, problemes de 5 punts).
 • El nombre de preguntes i la durada de la prova poden variar segons circumstÓncies diverses. Per al 2016 a les seus de Catalunya serÓ aixÝ:
  • Cangur PrimÓria:  20 preguntes, una hora.
  • Cangur 1r i 2n d'ESO:  30 preguntes, 5 quarts d'hora.
  • Cangur 3r i 4t d'ESO i secundÓria postobligat˛ria:  30 preguntes, 5 quarts d'hora (com en totes les edicions anteriors).
 • No es permet l'˙s de calculadores, ni de telŔfons m˛bils, ni de cap altre aparell electr˛nic.
 • SÝ que es poden emprar instruments de mesura i tambÚ paper per fer esborranys.
 • El full de respostes s'haurÓ d'omplir amb bolÝgraf blau o negre  per a possiblitar la lectura ˛ptica.


Sobre l'organitzaciˇ

Carta oberta de la presidenta de la comissiˇ Cangur de la SCM
al professorat interessat en la prova Cangur
.


 • Les comissions Cangur de la SCM consideren que convÚ que els procediments administratius siguin anÓlegs per als tres Cangurs (en tot el que sigui possible). Aix˛ fa que hi hagi alguns canvis en els procediments i terminis respecte els del Cangur 2015.

 • TambÚ hem de dir que s'ha fet una anÓlisi d'ingressos i despeses del Cangur i el Cangur-primÓria 2015 per ajustar el pressupost (que no sigui deficitari, tot i comptar amb els patrocinadors) i fer que la quota pugui ser estable durant uns quants anys, tal com escau amb la del Cangur que no ha variat des de 2009.

 • El  processament  dels fulls de respostes es farÓ enguany mitjanšant un procediment de lectura ˛ptica. Aix˛ farÓ que hagin de tenir una estructura un poc diferent de la dels anys anteriors. De seguida que es pugui es publicarÓ c˛pia del model de full de respostes perquŔ l'alumnat pugui familiaritzar-s'hi.

 • Com sempre, us hem de dir que agra´m la colĚlaboraciˇ de tot el professorat i els patrocinadors, que esperem que continu´. Des dels enllašos que teniu a la capšalera d'aquesta pÓgina podeu accedir a tota la infomaciˇ del Cangur 2016.
 • Ens podeu fer arribar tots els vostres suggeriments o consultes a les adreces email de contacte segŘents:
  • Cangur 4t d'ESO i secundÓria post-obligat˛ria:     cangurscm@gmail.com
  • Cangur 1r, 2n i 3r d'ESO:      cangur123eso@gmail.com
  • Cangur primÓria:       cangurprimaria@gmail.com


Data: 7 d'abril de 2016  
 • Per a escollir aquesta data la comissiˇ Cangur ha valorat el fet que la data internacional (que estÓ fixada com cada any per al tercer dijous de marš, que enguany coincideix a Catalunya amb el pen˙ltim dia de classe abans de les vacances de setmana santa) podia interferir amb l'organitzaciˇ de les activitats pr˛pies de molts centres a Catalunya i provocar un descens significatiu en la participaciˇ, com ja va succeir l'any 2013 per aquesta circumstÓncia .
 • Aleshores, a fi i efecte de poder desenvolupar adequadament la prova Cangur i per circumstÓnmcies divrerses, s'ha decidit per al Cangur 2016 la data del 7 d'abril, el dijous de la segona setmana desprÚs de Setmana Santa.
 • S'ha decidit convocar el Cangur per a tots els nivells el mateix dia. La comissiˇ Ús sabedora que en aquesta decisiˇ alguns centres hi veuran avantatges i altres hi veuran inconvenients i serÓ receptiva a les opinions que rebi per a futures convocat˛ries del Cangur.
 • Per al Cangur 2016 no hi ha inscripciˇ individual prŔvia a la prova. DesprÚs de la prova cada centre haurÓ d'enviar una llista de participants, de la manera que la SCM indicarÓ oportunament.



Enllašos