I Cangur de la SCM per a primāria (2015)

El 26 de maig de 2015 es va celebrar l'acte d'entrega de premis del Cangur 2015 i altres activitats de la SCM,  al Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Enllaį a la informaciķ grāfica (fotos i vídeo)

Grācies a tothom que ha colˇlaborat!

 • Feu clic sobre el tema que us interessi

La imatge anterior ve suggerida per un enunciat
del I Cangur-Primāria de la SCM (nivells 5 i 6):

L'Anna juga a llanįar dards a la diana de la figura. La puntuaciķ de la zona lila és de 3 punts, la de la zona groga de 8 punts, la de la diana, verda, 15 punts. L'Anna ha llanįat 10 dards, la major part dels quals s'ha clavat en una de les zones acolorides i ha aconseguit 82 punts en total. Quants dards no s'han clavat? 

El concurs Cangur de la SCM arriba, l'any 2015, a la seva vintena ediciķ. A casa nostra es fa per a alumnes dels darrers anys de la secundāria perō en molts altres paīsos es convoca per a alumnes d'una franja d'edat molt més āmplia. A partir d'un suggeriment del Departament d'Ensenyament i amb l'impuls de la Fundaciķ Cellex, la SCM ha decidit ampliar per a l'any 2015, amb carācter experimental, l'abast de la convocatōria del Cangur per a alumnes del cicle superior de primāria, i proposar la celebraciķ del que en podem dir, familiarment, "el Canguret".

El I Cangur de la SCM per a primāria té el suport de
                       

Ja estan publicades les puntuacions

 • Com es puntua la prova? Cada participant comenįa amb 18 punts. Per cada resposta encertada se suma la puntuaciķ corresponent (3, 4 o 5 punts). Una pregunta no contestada no suma ni resta punts. Una resposta errōnia resta la quarta part dels punts que corresponen a aquella pregunta  (0,75  o 1 o 1,25 punts). Per tant la māxima puntuaciķ és de 90 punts i ningú no pot acabar amb puntuaciķ negativa.

 • Podeu clicar al núvol que indica la consulta que voleu fer sobre les puntuacions del I Cangur-primāria

  La imatge correspon a un problema del Cangur-primāria 2015
  Quin nombre s'amaga al núvol amb l'interrogant?

 • Podeu consultar la llista del 5% de millors puntuacions de cada nivell  [enllaį]
 • El nombre de participants d'aquesta primera ediciķ del Cangur-primāria de la SCM van superar els 17.000.
 • Si consulteu  la llista del 5% de millors puntuacions podreu llegir a la capįalera de la pāgina el nombre de participants actualitzat.
 • En aquestes llistes els participants que han obtingut la mateixa puntuaciķ apareixen amb el mateix nombre d'ordre en la classificaciķ; estan ordenats aleatōriament perō estan empatats a tots els efectes.
 • Cada centre podrā  cončixer la puntuaciķ de les seves alumnes i dels seus alumnes participants. [enllaį]
 • Es necessita, com a contrasenya, el DNI del mestre o de la mestra que van fer la inscripciķ.


 • Premis
 • El dia 26 de maig de 2015, a la tarda, es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Barcelona un acte institucional d'entrega de premis, presidit per la Consellera d'Ensneyament i pel Rector de la Universitat de Barcelona.

 • Podeu consultar la relaciķ detallada de premis i mencions honorífiques.

 • Mitjanįant la colˇlaboraciķ dels CRP, on es podra recollir la tramesa, totes les participants i tots els participants rebran al seu centre un diploma de participaciķ i cada centre rebrā alguns petits obsequis matemātics perquč els reparteixi de la manera que cregui més convenient.
 • I Cangur-SCM per a primāria

 • La prova Cangur, coordinada per la Societat Catalana de Matemātiques, és una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar l'aprenentatge de les matemātiques a través dels problemes. Consisteix en una prova, que se celebrarā el dia 19 de marį de 2015, d'acord amb les bases detallades que teniu en el document adjunt.
 • La prova consta d'uns enunciats de resposta tancada, amb tres nivells de dificultat i cinc opcions de resposta per a cada problema. Els enunciats els prepara, en una reuniķ internacional que per al Cangur-2015 es celebrarā a Puerto Rico, l'associaciķ Le Kangourou sans Frontičres, on Catalunya hi participa amb representaciķ nacional prōpia i actualment ostenta, per elecciķ, un dels cārrecs de l'equip directiu de l'associaciķ. Els participants i les participants d'arreu d'Europa i d'altres paīsos del mķn es plantegen els mateixos problemes. 
 • Per a l'any 2015 la comissiķ Cangur-primāria de la SCM proposa que la prova tingui 18 problemes i duri 1 hora.
 • Nivells escolars a quč s'adreįa el I Cangur per a primāria de la SCM
                Nivell 5
  :
  alumnes de 5č de primāria.
                Nivell 6: alumnes de 6č de primāria.
 • El conjunt d'alumnes de cada centre farā la prova al seu propi centre, que ho organitzarā en l'horari que li  vagi millor i de la  manera que millor s'adapti al funcionament general del centre.

  • Enunciats "d'entrenament"

   En la prova Cangur es proposen 30 problemes en 5 quarts d'hora. En determinades circumstāncies i per a algunes edats, molts paīsos reduexien el nombre de problemes a 24 i el temps a una hora. Tanmateix, en principi sembla que 18 problemes (sis de 3 punts, sis de 4 punts i sis de 5 punts) poden ser un nombre adequat per al propōsit d'aquesta primera convocatōria experimental del Cangur per a primāria a Catalunya.  La SCM constituirā una subcomissiķ de la comissiķ Cangur per a l'organitzaciķ del "Canguret", que serā l'encarregada de concretar tots els detalls de la convocatōria i traduir i adequar per a Catalunya els enunciats acordats en la reuniķ internacional de
   Le Kangourou sans Frontičres.

   Tot seguit teniu tres propostes d'enunciats, que han estat extrets de diverses convocatōries dels Problemes a l'esprint (una activitat per a equips de centre convocada per SCM, Feemcat i creamat) i d'enunciats d'anys anteriors del Kangourou.

  Accés a les respostes correctes
  (en un fitxer .zip  compilat amb contrasenya l'any de naixement de Carl Friedrich Gauss)
  • En la primera publicaciķ del segon entrenament hi havia unes errades en les solucionsque ja es van corregir. Ara també s'ha corregit el nivell de sisč del tercer entrenament  (resposta del problema 12; hi havia dues solucions al problema 14 i s'ha modificat l'enunciat; s'ha matisat l'enunciat del 17)
  • El professor Manel Martínez (La Salle Bonanova)  posa a disposiciķ de tothom les proves anteriors en format GIFT per a Moodle. La seva idea és qeu d'aquesta manera les escoles de primāria que tinguin aula virtual se les podran instalˇlar i practicar amb els seus alumnes.   Enllaį

  Informaciķdel Cangur 2015
     per a primāria
      Enunciats d'entrenament


  XX Cangur SCM
     (secundāria)