Concurs telemàtic de resolució de problemes a Catalunya. SCM 2011

Opinions rebudes sobre els problemes 3 i 4
amb les respostes corresponents

Una consideració sobre el problema 3:
 • Hem rebut un missatge que deia: L’enunciat del problema 3 és poc entenedor i la nota no ajuda gaire. Si poguéssiu
  ficar un dibuix amb cada lletra al seu lloc us estaria molt agraït.
 • Resposta:  Es va redactar de la manera més acurada i "estrictament correcta" que va ser possible.
  Un dels objectius era saber interpretar l'enunciat i fer-ne el dibuix, pensant si el triangle havia de ser acutangle o bé obtusangle en A, o en B, o en C.  Com a ajut general teniu a continuació esquemes dels diferents models de problema que us podeu trobar i així cadascú podrà triar quin és el que s'ajusta al seu enunciat.

 • Una altra intervenció ha dit que: Crec que no es just que publiqueu els possibles dibuixos del problema 3. M'he passat algunes hores mirant com podria ser, i després d'arribar a la solució veig que publiqueu això. La dificultat del problema era dibuixar-ho i li esteu traient la gràcia si ho publiqueu.
 • Resposta: Agraïm que us interesseu per l'activitat i feu intervencions! Més amunt ja estava dit que un dels objectius era fer el dibuix i entenem que a alguns us pugui semblar malament haver-ho publicat, però a més de la intervenció que hem transcrit n'havíem tingut altres directament per correu electrònic que van aconsellar publicar l'ajut. Les persones que van fer aquests missatges, ben raonats, justificaran que ho haguem publicat.

Preguntes i respostes sobre el problema 4:
 • Quan es parla de "la unió de quadradets, voleu dir que no podem comptar cada un dels quadradets que formen la quadrícula com  un rectangle dels que podem dibuixar"...  és cert?
 • Resposta:  En realitat sí que volíem que es comptessin. Ja canviarem l'enunciat i posarem que el que es demana són els rectangles "de costats paral·lels a les línies que formen la quadrícula". Tanmateix comptarem correctament els resultats que excloguin del total precisament els quadradets 1 x 1 que formen la quadrícula.  
   
 • Els rectangles i quadrats es poden posar un damunt d'una part d'un altre? 
  Exemple: en un rectangle de 2x3 hi hauria 8 rectangles, 2 d'ells quadrats.  
  (sic)
 • Resposta: Alerta!!!  L'enunciat no parla, de cap manera, de quelcom semblant a "descompondre" el rectangle inicial en altres rectangles (que poden ser quadrats i que ja s'ha aclarit que també convé comptar el rectangle inicial i els quadradets unitaris de la quadrícula). Es demana el recompte de rectangles que es poden dibuixar, cada un independentment de cada un dels altres.
  Pel que fa a l'exemple que s'inclou en el missatge, no és pas correcte el nombre total de rectangles que s'indica (n'hi ha més, encara que no es comptin els quadradets unitaris, que sembla que és elq ue havia fet la persona que ha escrit).


paàgina concurs telemàtic