Marató de problemes 2020
        amb el suport de   



Sobre el problema 13 i  13 bis

Atenent al fet que  l'objectiu principal d'aquesta activitat és formatiu, per sobre de l'aspecte de concurs, publiquem un nou redactat del problema 13, que inclou les observacions que ja s'havien posat aquí a la web i algunes idees guiades per a l'estudi del problema plantejat, que passen del cas particular al cas general.. 

Ens hem trobat que hem rebut algunes respostes al problema que únicament exposaven què és una translació, què és un gir, i què és una simetria. No es tracta pas d'això!  És clar que aquesta ha de ser una tasca prèvia al problema
Tanmateix  les translacions, girs i simetries, són continguts que apareixen en el currículum de cadascun dels cicles de l'educació primària (per exemple, al cicle mitjà: Realització de simetries, desplaçaments i girs en figures de dues dimensions. Predicció i descripció dels resultats) .i també com a contingut-clau al currículum de l'ESO (CC-10. Relacions i transformacions geomètriques.).  Aquest problema pretenia aprofundir en el coneixement d'aquestes transformacions geomètriques.

Pel que fa al concurs
  • serà lògic valorar preferentment aquelles respostes que ja hagin arribat directament per al problema general.
  • S'obre un nou termini, que acaba el dia 30 d'abril, per a respondre el problema 13, amb l'enunciat renovat, que en diem Problema 13 bis.  No és "un altre problema", és un enunciat alternatiu, que dóna idees sobre una possible via per a trobar la solució general.  Si algun dels concursants troba que pot millorar la resposta que ha enviat per al problema 13, també podrà enviar aquesta nova versió.
==============================

L'enunciat 13 bis no és un "problema nou". És el mateix problema 13 en què s'explica un possible camí, anant d'un cas particular al cas general, que també s'ha d'explicar.
Si ja s'ha enviat la solució general al problema 13 no escau enviar el 13 bis; no escau passar de la visió general a un cas particular, a no ser que es vulgui millorar la solució general enviada, a partir d'alguna idea nova suggeriida per les idees que es proposen..