enllaç per a informació de les beques CiMs+cellex Enunciats i solucions 

Problemes a l'esprint - equips d'alumnes de 5è i 6è de primària
20 de gener de 2021


S'ha desenvolupat la segona convocatòria dels Problemes a l'esprint del curs 2020-2021, la vintena per a equips d'alumnes de primària. Segurament els condicionants tan especials que estem vivim i que afecten de manera sensible l'organització dels centres han fet que la participació no hagi estat gaire nombrosa, però volem començar aquesta crònica dient que ha estat extraordinari el grau d'encert i és per això que cal dir: Enhorabona i gràcies per la vostra participació.

En aquesta ocasió la participació ha estat d'un total de 33 equips, de 21 centres escolars de Catalunya, que han fet constar a la base de dades un total de 610 alumnes. Com que des de la comissió que coordina l'activitat pensem que ha estat una bona iniciativa, amb un conjunt interessant d'enunciats perquè els grups d'alumnes els treballin com a repte, i com que alguns missatges que hem rebut --i que agraïm-- ho confirmen, deixem l'activitat oberta en aquest enllaç perquè es pugui practicar quan es cregui convenient i sigui adequat i possible de fer-ho.

Atenent a les comunicacions rebudes d'alguns centres que ens deien que la idea de "grups-bombolla" condicionava que en molts casos no es pogués portar a la pràctica l'activitat seguint la idea-clau, a saber una col·laboració entre alumnes de 5è i alumnes de 6è, es va demanar en la inscripció la composició de cada equip. Volem fer en primer lloc un esment molt especial dels  equips formats només per alumnes de cinquè i fer-los arribar una felicitació molt especial, tant als grups d'alumnes com al professorat que n'ha impulsat la participació.

Ara bé, el fet que dels 33 equips participants

Resultats dels equips formats només per alumnes de cinquè

 • L'equip més ràpid a enviar totes les respostes correctes dels problemes del concurs va ser el del Reial Monestir de Santa Isabel, de Barcelona, amb un temps de menys de cinc quarts d'hora.
 • L'equip de l'Escola La Pau, de  Sant Sadurní d'Anoia ho va aconseguir en pocs minuts més dels cinc quarts d'hora i, en aquest cas també van enviar amb encert la solució correcta als tres reptes de propina (***).
 • El tercer equip de cinquè amb totes les respostes correctes, el de l'Escola Guillem de Claramunt, de  La Secuita.
 • Esment especial per a l'equip de l'Escola Thau, de Barcelona, que tot i que no va aconseguir encert en els problemes de la branca d'olivera., sí en els altres dos grups deproblemes i en els problemes de propina. (***)
 • Completen la llista d'equips de 5è que van participar tres equips del Saint George's School, de Fornells de la Selva, als quals també cal felicitar per l'estona que hi van dedicar.

Abans de publicar la taula amb els resultats dels equips en què participaven alumnes de 6è, fem esment de manera destacada de dos equips:

 • L'equip és ràpid en aquesta ocasió va ser el de 6è de l'Escola Guillem de Claramunt, de  La Secuita, amb un temps extraordinari: menys de mitja hora
 • Només un equip va enviar les respostes del concurs sense cap errada, el de l'Escola Prat de la Riba, d'Esplugues de Llobregat. Van estar una bona estona, però l'encert total "a la primera"  demostra que van fer una feina col·laborativa molt encertada entre alumnes de 5è i alumnes de 6è que componien l'equip.
Resultats dels equips amb participació d'alumnes de sisè
(indiquem amb (&) els equips conjunts de 5è i 6è)

26 equips, dels quals 19 van tenir encert total als 10 problemes del concurs. Entre els encertants, 8 equips van enviar respostes als reptes de propina, que indiquem amb (***).

 • L'equip més ràpid a enviar totes les respostes correctes dels problemes del concurs va ser el de l'Escola Guillem de Claramunt, de La Secuita, que ho va fer en menys de mitja hora.
 • En menys de tres quarts d'hora, l'equip de l'Escola Betània Patmos, de Barcelona (***)
 • En menys d'una hora de temps de concurs,  un equip de l'Escola Torres Amat, de Sallent, i un d'Aula Escola Europea, de Barcelona (***).
 • En menys d'una hora i mitja: tres equips de l'Escola Fort Pienc, de Barcelona (un amb (***)), un de l'Escola Thau de Barcelona, un d'Aula Escola Europea de Barcelona (***), un del Col·legi Sant Lluís (&) de Barcelona, un del col·legi Montserrat (&) (***)de Barcelona, dos de l'Escola Torres Amat, de Sallent (un amb (***)), i un del Reial Monestir de Santa Isabel, de Barcelona.
 • També van tenir encert total: Escola Oms i de Prat de Manresa (***), Escola Can Puig (&) (*) de Banyoles, Escola Prat de la Riba (&), d'Esplugues de Llobregat, i un equip del Col.legi Sant Lluís de Barcelona.
 • Completen la llista de participants: Escola Cinta Curto, de Tortosa, Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús-Tortosa, dos equips de l'Escola La Cabana, de Les Cabanyes, i altres equips d'Aula Escola Europea, Saint George´s School i Col·legi Sant Lluís.  Bona feina! Ànim!

Enunciats i solucions 
Enunciats a la web  Enunciats a la web dels problemes de propina

PDF amb els enunciats dels problemes de concurs i també dels de propina   

 • Per si en algun centre es vol emprar l'estructura del concurs per a una activitat didàctica, es deixa oberta l'activitat, com el dia del concurs:  enllaç

Respostes als problemes plantejats

 1. 31
 2. bh  o  ch
 3. 15
 4. 42
 1. 360
 2. 7
 3. 20
 4. 16
 1. 30
 2. fila 2

Respostes als reptes "de propina"

primer: 20 .    segon:  2275      tercer:  32º